Home Uncategorized 5 TIPS UTK “HAPPY” DGN LIFE KITA

5 TIPS UTK “HAPPY” DGN LIFE KITA

written by Fara LaiQa April 24, 2017

.Fara LaiQa Seminar Independent Lady version 4.0
Assalamualaikum.. Hi Uols Ladiesss…Hehe.. How are uols? Gembiraa tak hari ni? Hehe.. Fara harap seme kwn2 Fara Happy with your own Life… Guess what? Fara Happy sgt ni.. Sebab Tak sabar nak Share dengan Uols 5 Tips Yang sangat Bermakna dalam Kehidupan Fara.. Hehe..

“Ye laa.. Mesti laa..”
Sebab Ramai yg jumpa Fara cakap..
“Faraaa.. Fara ni Happyy memanjang jer.. Ape Rahsia nyee?”

hehe.. mane ade Rahsia..
Ok.. Meh Fara Sharekan 5 Tips Untuk HAPPY dengan LIFE Kita..

5 TIPS UTK ‘HAPPY’ DGN LIFE KITA:
1. OWN YOUR OWN HAPPINESS.

Yes.. “Own Your Own Happiness”. Maksudnya Kita MILIKI Kegembiraan Milik Kita Sendiri. Sebab tiada siapa akan menjadikan diri kita Happy.. Bukan Rumah Besar jadikan kita Happy.. Kereta Mewah tak berikan kita Happiness.. Bukan pasangan kita jadikan kita happy.. Bukan Anak2 jadikan kita happy.. We take Responsibility to make ourselves happy.. Kita yang bertanggungjawab berikan kebahagiaan kepada HATI dan JIWA kita, utk Ketenangan, Kebahagiaan, Kegembiraan dalam diri kita. Bukan benda-benda lain yg jadikan kita Happy..
Own Your Own Happiness!

2. CHALLENGE YOUR OWN STORY.

Setiap orang mempunyai kisah kehidupan masing-masing.. Kita yang Own the story, kalau kita tak suka dengan cerita kita. Tukar kan cerita kita tu.. YES! CHANGE…!!! Change the way you talk to yourself, your thinking, your react, your action, your surroundings, your friends, your attitude, your schedule.. Change it..! You wrote the Script. Change the script..! We are our own Director of our Life.. Tukar Dialog, kita yang Karang Kisah Kehidupan kita. Take Charge of it..!

3. ENJOY THE JOURNEY

Ini sangat penting, untuk kita Gembira ialah “To Enjoy the JOURNEY… Not the Destination..”
Ramai diantara kita yang melambatkan kegembiraan bila ada mentality contohnya ,
~ Aku akan Happy, bila aku dapat Degree / Master / PhD,
~ Aku akan Happy, bila aku kahwin ada suami / isteri,
~ Aku akan Happy, bila aku ada anak,
~ Aku akan Happy, bila aku ada Bisnez / Kaya,

Come On!!! Enjoy the Journey.. Enjoy the whole process.. Raikan disetiap perjalanan hidup kita. CELEBRATE ALL ALONG THE WAY..!

4. HARGAI SETIAP RELATIONSHIP.

Ya, Everything is about Relationship. Repair semua Relationship kita.
Firstly, baiki Relationship kita dengan ‘DIA’. Sentiasa Solat, Berdoa dan Buat apa yang DIA Suka. Kita tak mintak dengan manusia, kita mintak dengan ‘BOSS’ manusia.
Secondly, Relationship kita dengan Diri Kita Sendiri. Be Your Own Bestfriend. Kalau kita tak Suka diri kita sendiri, susah untuk Orang lain suka kita. Jadikan diri kita ini Seronok dengan Diri sendiri. Sebab, bila kita pergi kepada orang lain di ruang atmosfera ini, mereka mempunyai energy berbeza and their own Drama. Jadi kalau kita dah Seronok dengan Diri kita, mereka akan Terikut ke dalam Keseronokan kita. Bukan nya kita yang termasuk dalam Drama mereka.
Thirdly, relationship dengan family kita, pasangan kita, anak-anak kita, kawan-kawan kita. Ambil masa untuk kita Enjoy the Relationship. Silaturrahim bagaikan Pokok Tanaman. Ianya akan Berbuah bila kita Siram dan Baja dengan Baik.. Sama juga dengan Silaturrahim, kita tak bole Membangun tanpa Relationship.. Ianya adalah Semulajadi.. Make sure jaga silaturrahim kita dengan orang-orang yang Baik.

5. BALANCE WORK WITH PLAY.

Bagi mereka yang suka bekerja bersungguh-sungguh. Make sure kita balance kan work with play. Kita tak bole asik Serious dengan keje je. Kita kena balance kan kehidupan kita dengan relax, Mungkin kadang-kadang kita tengok wayang, jalan-jalan di pantai, melancong bersama orang tersayang. Namun, kita juga tak bole asik relax terlebih, tanpa keje.. tu pun susah, kita tak membangun nanti. Ini akan menjadikan kita kelihatan Normal, bukannya asik Serious setiap hari, orang akan seronok dan respect dengan kita bila kita Balance Work with Play..

Haaa… Amaciam? Bole ke Bole? All The Best Ladies…

FARALAIQA.COM
www.independentlady.com.my

Leave a Comment